Un fascinant recorregut històric i visual per 100 anys d’història dels escacs a Catalunya, en un llibre de gran format i qualitat estètica, pensat per a gaudir i regalar a les persones que estimen els escacs i estan interessades en la seva evolució. Imprescindible a la biblioteca de qualsevol escaquista.
El periodista i biògraf Josep Guixà ha fet una recerca per arxius de tota mena i ha entrevistat més d’un centenar de persones, per apropar-nos històries sorprenents i admirables dels homes i dones que han fet possible durant aquest primer segle d’història que Catalunya compti amb una de les comunitats escaquístiques més actives i desenvolupades del món.
Més de 100 fotografies –de gran qualitat i algunes d’elles inèdites– ofereixen una panoràmica fonamental d’una història que arrenca a finals del segle XIX i que arriba fins als nostres dies, amb fites com el Torneig de l’Exposició Internacional de 1929, la visita de campions del món com Capablanca, Alekhine, Kárpov i Kaspárov, o la Copa del Món de 1989, entre molts altres. A més, es dedica una atenció molt destacada als grans jugadors i jugadores catalans, revelant detalls biogràfics poc coneguts.
El llibre no mira només cap al passat sinó que, tal com diu a la portada, ens trasllada «de la història al futur» i aborda els reptes que estan per venir. Per això dedica diversos capítols a la promoció dels escacs femenins, la inclusivitat de tots els col·lectius amb necessitats específiques (jugadors invidents, sords, interns a presons…) i l’aplicació dels escacs com eina a l’educació lectiva, un àmbit on el nostre joc està demostrant la seva utilitat pedagògica.